Kategorie: Wszystkie | Ciasta i ciasteczka | Dania bezmięsne | Desery | Mięso i nie tylko | Muffinki | Napoje | Przekąski, Sałatki, Przystawki | Zupy | Śniadaniowo
RSS

Przekąski, Sałatki, Przystawki

czwartek, 28 lutego 2013

Witajcie :) Dzisiejszy wpis przeznaczony jest dla osób początkujących w kuchni - przecież jest ich nie mało. Założę się, że grzanki z bułeczki, bagietki znają wszyscy i wykorzystują je np. do zupy grochowej. Ja lubię grzanki z chleba. Dlaczego? Nie wiem, lubię i już. Ostatnio ugotowałam bardzo smaczną, kremową zupkę - będzie na blogu, oj będzie - i potrzebowałam do niej grzanek - bo mi pasowały. Chciałam, żeby były intensywne w smaku, więc zwykłe chlebowe grzanki nieco podrasowałam. Do tej mojej zupki są idealne, ale można też chrupać je same - jeżeli ktoś lubi.

 

Ziołowe grzanki.

  • 2-3 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, majeranek, oregano

Na patelni rozgrzewamy oliwę - tylko 2 łyżki, bo nie chcemy usmażyć grzanek, chcemy, aby oliwa utworzyła na nich warstewkę, do której "przykleją" się ziółka. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, smarujemy kromki z obu stron. Kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię, szybko mieszamy z rozgrzaną oliwą. Solimy, dodajemy majeranek, oregano i mieszamy, aby zioła równomiernie obtoczyły grzanki. Pilnujemy, aby grzanki się nie przypaliły - mają się co najwyżej zrumienić leciutko. Z patelni przesypujemy do miseczki i możemy zajadać z zupkami lub same.

Smacznego :)

wtorek, 26 lutego 2013

Witajcie we wtorkowy wieczór :) Naszła mnie dziś ochota na coś do pochrupania, ale piec nie miałam ochoty. Pogrzebałam w szafkach i szufladach kuchennych i znalazłam sezam i migdały. Pomyślałam, pomyślałam i postanowiłam zrobić takie niby - sezamki. Niby, bo z migdałami. Są pyszne i słodkie - o to chodziło.

 


Sezamkowo - migdałowe chrupaczki.

  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki miodu

Przygotowujemy papier do pieczenia i wałek i nóż.

Cukier i wodę zagotowujemy w rondelku, aż zrobi się karmel. Mieszamy z miodem - podgrzewamy w razie potrzeby i wsypujemy sezam i migdały. Szybko mieszamy i wylewamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy dość cienko - ok. 2-3 mm. Zdejmujemy ostrożnie wierzchni papier i szybko kroimy na podłużne, poręczne paski. Rozkładamy w odległości od siebie - aby się nie posklejały i wstawiamy na godzinę do lodówki. I tak oto mamy szybką, słodką przekąskę.

Smacznego :)

wtorek, 29 stycznia 2013

Witajcie po mojej przerwie. Życie minie pochłonęło, zmuszona byłam do uporządkowania pewnych, miłych dość spraw i czasu miałam jak na lekarstwo. Kulinarnie jednak nie próżnowałam, no bo jak? Podpatrzyłam ostatnio u Bożeny na blogu "Moje domowe kucharzenie..." fajny przepis na paluszki. Bez cukru, ale nie słone. Postanowiłam spróbować i po upieczeniu pierwszej partii doszłam do wniosku, że muszę je posłodzić, bo miałam ochotę na słodkie. Kolejną partię posypałam dość obficie cukrem kryształem i wyszły trochę inne, niż u Bożeny. Spróbujcie, jeśli macie ochotę na coś, do chrupania. Oryginalny przepis TUTAJ.

 

Paluszki chrupaczki niezbyt słodkie.

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • ½ szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • cukier kryształ

Mąkę i margarynę z lodówki siekamy, dodajemy jajko, sól i śmietanę i zagniatamy ciasto. Odkładamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które kroimy na paluszki dowolnej długości, lub ciasto rozwałkowujemy i tniemy na cieniutkie 0,5-1 cm szerokości paluszki dowolnej długości. Układamy blisko siebie na natłuszczonej blaszce, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w 200°C około 10-15 min. Musimy pilnować, aby paluszki nie spaliły się zbyt mocno, tym bardziej, że są posypane cukrem. Długość pieczenia należy kontrolować i dostosować do swojego piekarnika.

Smacznego :)

środa, 17 października 2012

Witajcie kochani!!! Tak czasem bywa, że brakuje doby, aby wszystko ogarnąć, a jesienna aura zagania nas do łóżka z przeziębieniem. Później w tymże łóżku lądują nasi bliscy, a doba ciągle ma tylko 24 godziny. Nie starcza nam czasu na codzienne obowiązki, nie mówiąc już o blogu. Ja właśnie ostatnio przeszłam taki okres, ale teraz (jeszcze odrobinę podziębiona i osłabiona) wracam.

Trzeba wzmocnić się, odbudować odporność i uznałam, że idealne będą moje ukochane:

 


 

Buraczki na ciepło (zasmażane).

  • 1 kg buraków (obranych i ugotowanych wcześniej, np. z barszczu)
  • 1 łyżka tłuszczu (dobrej margaryny, oleju...)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kminek, sól, pieprz
  • 1-1½ łyżki śmietany

Buraki trzemy na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy chwilę buraki. Możemy w razie potrzeby podlać je odrobiną wody. Zestawiamy z ognia, dajemy mąkę, szybko i dokładnie mieszamy, przyprawiamy i jeszcze chwilę zasmażamy mieszając (ja robię to przez około 10 minut). Na koniec dodajemy śmietanę i możemy jeść. Są idealne do mięska - uwielbiam je z kotletami mielonymi.

Życzę Wam smacznego, a wkrótce podam przepis na barszcz czerwony - najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam.

Zdrowia Wam życzę i "do poczytania" :)

 


piątek, 06 lipca 2012

Witam Was upalnie.

Jakiś czas temu potrzebowałam szybkiej, wegetariańskiej przekąski. No i zrobiłam te właśnie tartaletki, wykorzystując leżące w lodówce ciasto francuskie i kilka składników, które generalnie zawsze mam w domu. Wyszła smaczna, ciekawa przekąska, szybka w przygotowaniu i nie ukrywam, tania :)


 

Gryczane tartaletki z ciasta francuskiego.

  • gotowe ciasto francuskie
  • ½ woreczka kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, papryka słodka, koperek

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odsypujemy połowę. Marchewkę i selera gotujemy w osolonej wodzie i kroimy w kostkę. Seler nadaje specyficzny smak, jeżeli go lubimy, możemy dać więcej, jeżeli nie przepadamy: dodajemy odrobinę. Namawiam jednak do tego, abyście nie rezygnowali całkowicie z selera, bo, jak pisałam, bardzo wzbogaca smak.

Ugotowaną kaszę mieszamy z warzywami, startym serem, musztardą i doprawiamy do smaku. Jeżeli uznacie, że farsz jest zbyt sypki, można dodać łyżkę śmietany lub wbić jajko.

Ciasto rozkładamy, tniemy na prostokąty (miałam ich 18 ze standardowego ciasta), brzegi lekko zawijamy i na każdy prostokąt nakładamy około łyżeczki farszu. Można jeszcze posypać nasze tartaletki startym żółtym serem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Podajemy ciepłe, z kleksem keczupu.

Życzę smacznego :)


Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!