Zupy

piątek, 05 kwietnia 2013

Witajcie :)

Dziś, tęskniąc niezmiernie za wiosną i czując ją już w powietrzu, chciałam Wam zaproponować zupę pomidorową, bardzo, bardzo dobrą, intensywną i o wiosennym, pomarańczowym kolorze.


 

Zupa pomidorowa.

  • 2 l bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Bulion zagotowujemy, dodajemy marchew pokrojoną w słupki lub kostkę, pietruszkę, czosnek posiekany, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy powoli ok.10 min. Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, koncentrat i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 min. Po ugotowaniu ja wyławiam z zupy (przy pomocy łyżki cedzakowej) seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiam marchewkę. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietanę i miksuję. Nie powstaje nam krem, bo zupa nie jest gęsta, ale według mnie zmiksowana jest smaczniejsza.

Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy udekorować natką pietruszki.

Smacznego i byle do wiosny :)

środa, 13 marca 2013

Witam Was serdecznie. Zima wróciła i nie ma ochoty odejść. Śniegu mnóstwo, zimno. Nastrój na poziomie podłogi. Nie mogę doczekać się wiosny, ciepła. Tydzień temu świeciło piękne słońce, termometr pokazywał 16°C. Chodziłam w cienkim wiosennym płaszczyku i balerinkach, a  dziś? Masakra jakaś. Krokusy i hiacynty już przekwitły w doniczkach. Nawet z domu uciekła mi wiosna. Przynajmniej zupę ugotowałam zieloną. Zapraszam Was dziś na:


 

Kremową zupę brokułową.

  • 1 duży brokuł
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 l bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego
  • pieprz i sól 

Umytego brokuła dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy.  To wszystko zalewamy bulionem, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy, aż ziemniaki i brokuł staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, pokrojony na kawałki, mieszamy, aż serek rozpuści się w zupie i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę przy pomocy blendera. Podajemy z grzankami, np. TAKIMI.

Smacznego i szybkiego powrotu wiosny :)



piątek, 11 maja 2012

Witam się serdecznie i zapraszam na zupkę.

Wiele, wiele lat nie jadłam ogórkowej. Po prostu nie mogłam się na nią patrzeć. Sama nie wiem, dlaczego. Teraz bardzo lubię taką kwaśną zupkę, charakterystyczną w smaku, szybką i łatwą.

 


 

Zupa ogórkowa.

  • 1,5 l bulionu (wywar jarzynowy, mięsno-jarzynowy, awaryjnie z kostki - o zgrozo ;))
  • 3-4 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki starte na grubej tarce
  • ½ średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę - można zezłocić na odrobince tłuszczu
  • słoiczek tartych ogórków kiszonych (lub kilka ogórków kiszonych startych osobiście na grubej tarce)
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, świeży koperek
  • 3 łyżki śmietany (uparcie używam 12%)

Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulkę, przyprawy i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują - trzeba kontrolować, aby nie były zbyt miękkie. Marchew i cebulka ugotują się "w towarzystwie" ziemniaczków. Dodajemy ogórki i zagotowujemy. Ja lubię jeszcze chwilkę pogotować ogóreczki w zupce - tak z 5 minut. Hartujemy śmietanę ciepłą zupką i zabielamy naszą ogórkową. Możemy jeszcze doprawić do smaku. W talerzach posypujemy koperkiem. Jest świetna ze świeżym, pachnącym chlebkiem.

Smacznego :)

p.s. Zapomniałabym. Pamiętajcie, że kwaśne ogórki dodajemy na końcu - gdy już ziemniaczki są ugotowane, bo w kwaśnym ziemniaczki się nie ugotują

 

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!