Blog > Komentarze do wpisu

Pyszne knedle z truskawkami :)

Witam Was ciepło.

Sezon truskawkowy trwa, a że to moje ulubione owoce, to trochę szaleję. Oczywiście na miarę czasu i możliwości konsumpcyjnych. Ostatnio zrobiłam knedle. Niby nic takiego, ale dla mnie to ważne wydarzenie, bo ja te knedle robiłam pierwszy raz w życiu. Przepis poniewierał się w zeszycie od niepamiętnych czasów, a ja go omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Cóż, uważałam, że knedle trudno jest zrobić, jeszcze trudniej ugotować tak, żeby nie rozpadły się. No i ja nigdy nie byłam dobra w lepieniu ciasta. Nie wychodzi mi, nie mam cierpliwości... Pomimo tego skusiłam się na knedle i nie żałuję. Były przepyszne. Nie rozpadły się w gotowaniu. W najbliższym czasie znowu je zrobię i Was też zapraszam do wypróbowania tego przepisu.


 

Knedle z truskawkami.

  • 300 g ziemniaków
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • truskawki
  • śmietana
  • cukier

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej w osolonej wodzie, rozgnieść jak do obiadu i zostawić w lodówce. Na drugi dzień wystarczy je zetrzeć na tarce, na grubych oczkach (biorąc po garści, nie potrzeba mielenia i mycia maszynki :)).

Truskawki myjemy, osuszamy i jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski ze zmielonymi lub tartymi ziemniakami wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste (to zależy od ziemniaków), dodajemy jeszcze nieco mąki (1 łyżkę). Gotowe ciasto formujemy w wałek o przekroju około 5 cm i kroimy na grubość około 1 cm. Rozpłaszczamy nieco dłonią i w tak przygotowany placuszek zawijamy uprzednio przygotowaną truskawę. Zlepiamy dokładnie, aby nie wyciekł nam sok, uważamy też, aby ciasto było mniej więcej równej grubości na całym knedelku.

Knedle gotujemy bezpośrednio po przygotowaniu, bo ciasto z ziemniakami wysycha. Wrzucamy delikatnie na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową, i na talerzach oplewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Smacznego:)

 

Przepis dodaję do akcji: Truskawkowy zawrót głowy 2013.

Truskawkowy zawrót głowy 2013

 

wtorek, 18 czerwca 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
monica-wino-i-oliwki
2013/06/18 16:40:29
Knedle wcale nie takie straszne, prawda? Ja lubię z dodatkiem sera knedelki. Pyszne są i daaawno ich nie robiłam.

Pozdrawiam serdecznie!
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!