Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe bez wyrabiania z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

Witajcie owocowo :)

Moja propozycja na niedzielę to przepyszne i nie kłopotliwe ciasto drożdżowe nie wymagające wyrabiania z truskawkami i rabarbarem. Martwicie się, że nie zdążycie? Zdążycie :) Nie lubicie wyrabiać ciasta drożdżowego? Nie musicie :) Kruszonka wychodzi nie taka? Ta jest w sam raz :)

Spróbujcie, a nie pożałujecie.

 


Drożdżowe bez wyrabiania z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

Owoce:

  • około 1½ l owoców - w moim przypadku truskawki i rabarbar w proporcjach dowolnych
  • około ½ szklanki cukru

Owoce myjemy, odszypułkowujemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, a rabarbar w kosteczkę. Mieszamy delikatnie z cukrem.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 80 g drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 600 g mąki
  • bułka tarta

Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, rozkruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy mąkę i wlewamy olej i dalej mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach: 22x32 cm (wymiary spodu) i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy wierzch ciasta cienką warstwą bułki tartej i wykładamy przygotowane wcześniej i odsączone z nadmiaru soku owoce. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.

Kruszonka:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 100 g masła

Mąkę i cukier mieszamy, masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki z cukrem. Mieszamy łyżką, potem już ręką zagniatamy kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C, wkładamy ciasto i pieczemy około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Do tego ciasta możemy także użyć każdych innych sezonowych owoców. Ja je piekłam nawet z jabłkami. Połączenie truskawek i rabarbaru jest jednak według mnie najdoskonalsze.

Smacznego :)

 

Wpis dodaję do akcji: Truskawkowy zawrót głowy 2013

Truskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 08 czerwca 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ewa Polewa, *.adsl.inetia.pl
2013/06/19 11:08:04
Uwielbiam takie ciasta w stylu, jak ja to nazywam "jak u mamy" ;) Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)
-
Gość: , *.kalisz.mm.pl
2013/09/19 13:11:20
Czym różni się mieszanie od wyrabiania? Ciasto drożdżowe bez wyrabiania robi się w zupełnie inny sposób. Jeśli mieszam, to znaczy, że wyrabiam, a w przypadku ciasta z drożdżami, to ciężka praca.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!