Blog > Komentarze do wpisu

Delikatne, czekoladowe muffiny z rabarbarem.

Witajcie.

Sezon na rabarbar wci±ż trwa. Postanowiłam to wykorzystać i na szybko wykombinowałam te leciutkie, puszyste muffinki z lekko cierpk±, rabarbarow± nut±.

 


 

Czekoladowe muffiny z rabarbarem.

Składniki suche:

  • 200 g cukru pudru
  • 250 g m±ki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka wódki

Ponadto:

  • 2 laski rabarbaru
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki bułki tartej

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałeczki grubo¶ci około 0,5-1 cm, mieszamy z cukrem i z bułk± tart±.

Suche składniki mieszamy razem w jednej misce, mokre w drugiej. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżk± do poł±czenia. Ciasto nakładamy do foremek muffinkowych, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków rabarbaru, delikatnie go "zatapiaj±c" w cie¶cie - aby nie został nam wszystek na wierzchu. Pieczemy około 20 minut w 200°C. Możemy sprawdzić patyczkiem. Jeżeli mamy w±tpliwo¶ci, możemy muffinki piec jeszcze 2-3 minuty. Nie zaszkodzi im. 

Studzimy, wyci±gamy z foremek i możemy posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk babeczek.

Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Akcja rabarbar - IV edycja.

Akcja rabarbar - IV edycja

 

Akcja rabarbar - IV edycja

¶roda, 05 czerwca 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
droczilka
2013/06/05 08:19:56
¦wietne poł±czenie smaków.
Miłego dnia!:-)
-
olciaky
2013/06/05 20:13:57
pyszne!
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :>
-
gin86
2013/06/06 22:09:11
Pycha - słodkie i ciasto i kwa¶ny rabarbar - duet idealny :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!