Blog > Komentarze do wpisu

Swojska lasagne.

Dobry wieczór:)

Już kiedyś pisałam, że uwielbiam lasagne. Kocham wprost. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam to danie troszkę inaczej: z kiełbasą, nutką chrzanu i jajkami. Domownicy zachwyceni, teraz dopominają się o jeszcze, więc już kilka razy robiłam taką wersję. Spróbujcie, jest smaczna, bardziej wyrazista niż tradycyjna, taka bardziej nasza.

 

 

Swojska lasagne.

Sos kiełbasiany:

  • 30 dkg kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • sól, pieprz

Kiełbasę obieramy ze skórki i mielimy. Dodajemy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy razem kilka minut, aż sos stanie się gęstszy, odparuje z niego nadmiar wody. Nie może być też zbyt gęsty, więc nie przesadzajmy z duszeniem;) Nie ma być wodnisty, to wszystko.

 

Sos beszamelowy chrzanowy:

  • ½-¾ l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 pełne łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W rondelku roztapiamy masło. Zestawiamy z palnika i wsypujemy mąkę. Rozprowadzamy dokładnie, podgrzewamy chwileczkę, znów zestawiamy z palnika, wlewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 10 min. Mieszamy i pilnujemy, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan i przyprawy. Jeżeli nasz sos będzie zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, względnie wody.

 

Ponadto:

  • płaty lasagne
  • 2 jajka na twardo
  • 20 dkg żółtego sera
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno wylewamy cienką warstwę sosu kiełbasianego i układamy na nim płaty makaronu. Kładziemy kolejną warstwę sosu kiełbasianego, na niego warstwę chrzanowego baszamela i układamy 1 jajko na twardo pokrojone w plasterki i na to odrobinę startego żółtego sera. Przykrywamy płatami makaronu i znowu kładziemy kolejno: sos kiełbasiany, beszamelowy chrzanowy, plasterki jajka, odrobina żółtego sera i płaty makaronu. Wierzch polewamy resztą sosu chrzanowo - beszamelowego, posypujemy natką pietruszki i obficie  żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.

Smacznego :)

 




środa, 15 maja 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!