Blog > Komentarze do wpisu

Ruloniki wieprzowe z szynki.

Dzień dobry i słoneczny :)

Jestem miłośniczką mięsa i życia bez mięsa nie jestem sobie w stanie wyobrazić. No ale ile można jeść schabowe? Filety drobiowe? Poszłam na całość i postanowiłam przygotować coś, co było nieco pracochłonne, ale efekt mnie zadowolił. Raz na jakiś czas można przygotować takie danie. Zachęcam, spróbujcie :)

 

Ruloniki wieprzowe z szynki.

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy
  • cebula
  • kilka kiszonych ogórków
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 800 ml wody
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany

Mięso kroimy na plastry, każdy rozbijamy, solimy i jedną stronę smarujemy musztardą. Kiełbasę obieramy, kroimy w słupki długości zależnej od wielkości naszych plastrów mięsa. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na posmarowane musztardą plastry mięsa nakładamy kiełbaskę, ogóreczka i cebulkę, całość zwijamy w zgrabny rulonik (zamknięty z obu stron), okręcamy białą, bawełnianą nicią aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Obtaczamy w mące i obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy na deseczkę, czekamy, aż ostygną i ostrożnie odwijamy nitkę. Przystępujemy do robienia sosu, w którym nasze ruloniki będą się dusiły.

Na patelni pozostał nam tłuszcz po smażeniu mięsa. Wlewamy go do rondla, w którym potem muszą się zmieścić też roladki, więc nie może być malutki i dobrze, żeby miał grube dno. Do zimnej wody wsypujemy 2 łyżki mąki , dokładnie mieszamy, wlewamy do rondla z tłuszczem i mieszając zagotowujemy. Baza do sosu ładnie nam zgęstnieje. Dodajemy przecier pomidorowy, możemy dosolić, dodać pieprzu i wkładamy ruloniki. Dusimy je na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. Pod koniec do sosu dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Dobrze, żeby mięso było przykryte przez sos. Jeżeli nie jest, trzeba go obracać podczas duszenia. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, podlewamy go odrobiną wody.

Roladki znakomicie smakują z kaszą - szczególnie gryczaną, ja bardzo je lubię z kaszą kuskus.

Smacznego :)

 


czwartek, 16 maja 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!