Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki maślankowe z tartym jabłkiem.

Witajcie:)

Po deszczowym, majowym weekendzie zawitało do mnie lato - upalne. Ja jak zwykle chodziłam z ochotą na małe co nieco. Zaglądałam do lodówki i znalazłam maślankę, która była już "terminowa", a, że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i wykombinowałam muffiny, bo szybkie i wygodne w jedzeniu.

Zapraszam więc Was na:

 


 

Muffinki maślankowe z tartym jabłkiem.

Składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru

Składniki mokre:

  • 200 ml maślanki
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wódki
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Ponadto:

  • 1 jabłko obrane i starte na grubej tarce

Do jednej miski wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy, do drugiej - mokre i też mieszamy widelcem. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia składników - widelcem lub mikserem.  Na koniec dodajemy starte jabłko i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek muffinkowych do ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 20 - 25 min, do tzw. suchego patyczka. Patyczek nie będzie całkiem suchy, ze względu na jabłko, ale nie będzie oblepiony ciastem. 

Z podanej porcji wychodzi około 18-20 babeczek.

Muffinki może nie wyglądają pięknie, ale smakują wyśmienicie. Są mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie. Rozpływają się w ustach. Polecam

Smacznego:)

 

 

Przepis dodaję do akcji: Przekąski na jeden kęs.

 

 

poniedziałek, 06 maja 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!