Blog > Komentarze do wpisu

Delikatne kluseczki francuskie.

Witajcie :)

Czy Wy też tak macie, że nie przepadaj±c za konkretnym daniem nachodzi Was czasem ochota, aby jednak je zje¶ć? Ja mam tak np. z krokietami z mięsem, pierogami z mięsem. Nie lubię i już, ale czasami mam na te dania dzik± wręcz ochotę. Jem je potem bez przekonania. Pierwsze dwa, trzy kęsy to jest niebo, ale dalej już jest pod górkę. I dochodzę do wniosku, że jednak tego nie lubię, nie wiem po co robiłam i ogólnie kicha. Kolejnym daniem z mojej kolekcji "nie lubianych" s± wła¶nie kluski francuskie. Obiektywnie bardzo dobre, wszyscy się zachwycaj±, a mnie wła¶nie dzi¶ naszła na nie chwilowa ochota. Zrobiłam, no i ... zrobiłam... Udały się wy¶mienicie. Na tym zakończmy. Pomimo wszystko zachęcam Was do wypróbowania, jeżeli kto¶ jeszcze nie zna tego przepisu. Kluseczki s± delikatne, pyszne, znakomite jako samodzielne danie z topionym masełkiem lub jako dodatek do zup, sosów itd.

 


 

Delikatne kluseczki francuskie.

  • 2 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki m±ki pszennej (około 5 łyżek raczej pełnych)
  • ¾ szklanki m±ki kukurydzianej (5 łyżek pełnych)

Wodę zagotowujemy z 1½ łyżeczki soli w szerokim garnku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywn± pianę. Masło ucieramy z sol± na puch (mikserem) i dodajemy żółtka, razem miksujemy i dodajemy obie m±ki. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, miksujemy.  Ciasto powinno mieć do¶ć gęst± konsystencję. Przy pomocy małej łyżeczki nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy je na wrz±c± wodę. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. W tym celu możemy najpierw na próbę wrzucić jedn± kluseczkę. Jeżeli się rozpłynie, znaczy to, że do ciasta trzeba jeszcze dodać m±ki. Istotne jest także, aby kluseczki były małe - lepiej się gotuj± - i pamiętajmy, aby wrzucać je do¶ć szybko, bo musz± się gotować równomiernie. Delikatnie zamieszajmy i kiedy nasze kluseczki wypłyn± na wierzch, gotujemy je jeszcze około 5 min. Odcedzamy - także delikatnie - i podajemy z roztopionym masełkiem, albo do zupy, albo do gulaszu, sosu. Tak, jak kluseczki :)

Z podanych proporcji wychodzi duża ilo¶ć klusek i może to powodować trudno¶ci podczas gotowania, więc z powodzeniem możecie je zrobić z połowy porcji.

Smacznego :)

 

Przepis dodaję do akcji: Wegetariański obiad.

¶roda, 22 maja 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 06:17:03
Ja tak nie mam z tymi smakami na... :D Za to zawsze mam ochotę na to, co lubię!
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!