Blog > Komentarze do wpisu

Placuszki drobiowe niekoniecznie na majówkę.

Witam Was. Dla jednych już trwa, dla innych właśnie się rozpoczyna długi, majowy weekend. Nasza wielka majówka. Zapewne będziecie grillować, piec na ognisku, ważyć w kociołku. Tak, wiem, ale nie wszyscy wyjeżdżają, nie wszyscy przepadają za grillem. Ja należę właśnie do tych "innych". Nie lubię grillować, piknikować, ogólnie nie lubię tej wielkiej majówki. Cieszy mnie tylko coraz lepsza pogoda i kilka dni wolnego, które możemy spędzić razem w domu. Podczas tych wolnych dni bardzo szanuję swój czas i staram się przygotowywać szybkie potrawy. Odpadają więc pierogi, kluski i tym podobne czasochłonne dania. Bardzo często przygotowuję placuszki drobiowe, bardzo smaczne i szybkie. Muszą chwilę poleżeć w chłodzie przed smażeniem, ale przygotować można je rano (zajmuje to kilka minut), wstawić do lodówki i smażyć bezpośrednio przed obiadem.

 


 

Placuszki drobiowe.

  • 30 dkg filetów drobiowych
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • oregano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka (surowe)
  • 10 dkg żółtego sera

Filety kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, przyprawiamy, dodajemy jajka, mąkę, majonez i żółty ser starty na drobnej tarce. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki ma minimum godzinę. Placuszki smażymy na oleju, nakładając łyżką na patelnię - tak, jak racuszki. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

Podajemy z ryżem, surówką, świetne są też podane tradycyjnie, z ziemniakami, znakomicie smakują z ćwikłą.

Życzę smacznego i miłego grillowania:)

 

 

Wpis dodaję do akcji: Lunch w pracy.

 

 

 

wtorek, 30 kwietnia 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!