Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz z serc wieprzowych.

Witajcie :) Muszę się przyznać, że jestem miłośniczką podrobów. Przyrządzam je jednak bardzo rzadko, bo w moim domu tylko ja je lubię. Niestety. Moi domownicy nie wiedzą, co dobre - jeżeli chodzi o podroby, oczywiście ;)

Zapraszam Was dziś na:



 

Gulasz z serc wieprzowych.

  • 1 kg serc wieprzowych
  • 0,7 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • oregano
  • majeranek
  • szczypta curry
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12%

opcjonalnie:

  • 2 łyżeczki mąki

 

Serca myjemy, przecinamy na pół i dokładnie płuczemy usuwając skrzepy krwi. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy serca do miękkości. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kosteczkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, aż stanie się szklista. Marchew kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy. Wsypujemy ugotowane i pokrojone serca, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i musztardę i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Jeżeli po tym czasie nasz gulasz jest dość gęsty - dodajemy śmietanę hartując ją wcześniej, aby się nie zważyła (do śmietany dodajemy kilka łyżek sosu gulaszowego, mieszamy i dopiero wówczas wlewamy ją do gulaszu). Nie musimy już potrawy zagotowywać. Jeżeli gulasz po duszeniu jest rzadki, śmietanę najpierw mieszamy z 2 łyżeczkami mąki, potem hartujemy, wlewamy do gulaszu i całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić nasz gulasz - jeżeli uznamy, że czegoś mu "brakuje".



Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub jęczmienną lub z makaronem razowym.

Przepis dodaję do akcji:

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

 

wtorek, 09 kwietnia 2013, mak1903
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , 37.31.39.183.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/08 22:40:20
Niestety mam dokładnie ten sam problem, mój mąż nie cierpi podrobów, zje tylko wątróbkę, więc przyrządzam je sporadycznie. Przepis super:)
Dziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
-
Gość: maria, 91-145-144-72.internetia.net.pl
2013/09/21 16:58:56
Śmietana nie ZWARZYŁA o warzenia , czyli gotowania a nie ZWAŻYŁA od waga
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!