Blog > Komentarze do wpisu

Deser a'la czekoladowe tiramisu z nutą koniaku.

Witajcie kochani :) Na Dzień Czekolady spóźniłam się, ale każda okazja jest dobra, aby zrobić ten pyszny, czekoladowy deser. Miałam ochotę na coś innego, a,że rzadko przyrządzam desery nietypowe - np. w szklankach lub innych salaterkach, postanowiłam zaszaleć. Wszystkie potrzebne składniki miałam w domu.Miałam zrobić zwykłe tiramisu, ale wymyśliłam czekoladowe, z koniakiem, herbatnikami i bitą śmietaną.  Jedna porcja tego cudu i świat wydaje się piękniejszy :)

 

 

Deser a'la czekoladowe tiramisu z nutą koniaku.

(15-16 sztuk)

 

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy do białości z cukrem i 3 łyżkami wody. Masę żółtkową dodajemy po łyżce do ubitych białek i ciągle miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Biszkopt wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ok. 25x35 cm i pieczemy ok. 20-25 min. w 175°C. Pozostawiamy do wystygnięcia.


Poncz:

  • 200 ml gorącej wody
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek koniaku

Kawę zaparzamy, po przestygnięciu dodajemy koniak.


Czekoladowa masa mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i 2 łyżki śmietany, mieszamy razem i zostawiamy do przestygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem i 3 łyżkami śmietany. Letnią czekoladę (ale ciągle płynną) dodajemy do miksowanego serka po łyżce. Powstanie nam pyszna, czekoladowa masa.


Dodatkowo:

  • 16 szt herbatników (niekoniecznie czekoladowych, ja użyłam zwykłych)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Herbatniki kruszymy - niezbyt dokładnie, wskazane są większe kawałki.2-3 łyżki drobinek herbatnikowych zostawiamy do dekoracji.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.

 

Wykonanie:

Przygotowujemy szklanki, salaterki, kieliszki, pucharki - co kto chce i może. Biszkopt kroimy w kostkę np. 2x2 cm - wszystko zależy od wielkości naczyń, w których będziemy deser serwować. Ja wykrawałam szklanką koła, ponieważ biszkopt był dość gruby, każde koło przekrawałam wzdłuż na 2 cieńsze koła.

W naczyniach układamy warstwę biszkoptu, ponczujemy kawą z koniakiem, na to warstwa czekoladowego mascarpone, potem warstwa pokruszonych herbatników - delikatnie skrapiamy ponczem, kolejna warstwa czekoladowego mascarpone i warstwa biszkoptu. Tą warstwę też ponczujemy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy leciutko kakao i pozostawioną resztą dokładnie pokruszonych herbatników.

Schładzamy kilka godzin.

Smacznego :)

 

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!