Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Witajcie. Tak właściwie, to są dwa rodzaje owoców na które czekam cały rok. Pierwszy to truskawki, a drugi to śliwki. Kocham, uwielbiam, mogę je jeść i jeść bez końca. Uwielbiam też kruche ciasto, ale nienawidzę go zagniatać i jeszcze to chłodzenie... Kiedyś, dawno temu, jeszcze w rodzinnym domu podzieliłam się tą niechęcią z sąsiadką. Ona w odpowiedzi dała mi przepis na kruche ciasto "z miski", bez brudzenia blatu, stolnicy czy obojętne jakiej deski, która służy nam do wałkowania, wyrabiania itd. No i bez chłodzenia, zamrażania. Pewnie można, ale co zrobić, kiedy trzeba upiec już, bo ochota jest już, a nie za kilka godzin? ;) Ciasto może być bazą do szarlotek i innych ciast z owocami. Teraz są śliwki, więc jak mogłam się oprzeć? Dziękuję pani Jasiu :)

 


 

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.

  • 1 kg śliwek

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek, białka zostawiamy (będą nam potrzebne!), żółtka dodajemy do wymieszanych suchych składników, na grubej tarce trzemy do tej miski zimną margarynę i siekamy razem nożem. Z wysiekanych składników lepimy  w misce kulę.

Piana:

  • 2 białka
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • szczypta proszku do pieczenia (na czubek noża)
  • ½ czubatej łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnej margaryny
  • 50g cukru kryształu

Składniki mieszamy razem w misce, siekamy, rozcieramy palcami - powstaje kruszonka.

 

Wykonanie:

Trzemy ulepione w kulę ciasto na grubej tarce do formy (ok. 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na starte ciasto układamy śliwki umyte, przekrojone na pół, bez pestek, rozcięciem do góry - nie słodzimy ich! Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, na pianę kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190°C na około 50 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ozdabiamy cukrem pudrem.

Smacznego.


 

niedziela, 12 sierpnia 2012, mak1903
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/12 17:46:09
Lubię takie śliwkowe ciasta. Wypróbuje:))
-
2012/08/12 18:18:26
mm super :) śliwki i kruszonka.. mniam
-
Gość: Grażka, ewg16.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/28 09:58:07
Jest to łatwe, pyszne ciasto. Wypróbowałam, dałam też innym - zachwytów nie bylo konca. Dzięki :)
-
2012/08/29 16:14:19
Grażka, cieszę się, ja staram się tak łatwo gotować i piec :)
-
Gość: , 81-229-68-220-no44.tbcn.telia.com
2012/09/20 20:51:34
Ciasto przepyszne udało sie za pierwszym razem,
gorąco polecam Monika
-
Gość: maika, c293d47c1.dhcp.as2116.net
2012/09/30 17:46:42
Ciasto wyszło pyszne....Przepis prosty, szybki i pyszny...POLECAM wszytskim
-
Gość: , avm12.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/18 11:34:11
Zrobiłam to samo tylko z malinami:D pyszne:)
-
Gość: , public-gprs290566.centertel.pl
2012/10/20 19:03:15
Niee, harowałem przez 90 minut !!! Zamieńcie margarynę na masło ! Wtedy ok.
Margaryna jest nazbyt twarda, zaharujecie się na śmierć !!!!
-
Gość: sakluga, abcs81.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/27 15:52:09
mi sie nie ubiła piana... chyba byłam zbyt niecierpliwa... teraz ciasto jest w piecu i czekam co z tego bedzie...
-
Gość: Renata, 203.25.149.1*
2013/01/29 03:53:15
Wyszlo za pierwszym razem. Bardzo smaczne. Cala blaszka zniknela w jeden dzien.
-
Gość: , 86-63-93-67.sta.asta-net.com.pl
2013/01/31 19:21:06
czy można ze śliwek mrożonych?
-
Gość: Darek, dzn77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/23 08:04:59
Zrobiłem z mrożonych, użyłem dwóch paczek z hortexu. Jest świetne. Margaryny nie użyłem tylko masło. Polecam bo wyśmienite choć w pierwszym momencie po wyjęciu z pieca nie wyglądało bardzo apetycznie. Użyty cukier puder nadał wykwitności. Jeszcze jedno w połowie pieczenia przykryłem ciasto pergaminem by posypka się nie przypaliła.
-
Gość: luka, host-62-141-205-9.swidnica.mm.pl
2013/02/23 17:03:26
ciasto rewelacja zawsze wychodzi i zawsze super smakuje
-
2013/03/24 18:39:32
Uwielbiam takie ciast, jedyne które piekę sama, każde inne jem okazjonalnie, ale ciasto ze śliwkami robię dość często, nawet śliwki mrożę na tę okazję :)
-
Gość: grażka, aarw194.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/24 17:19:26
właśnie wyjęłam z pieca wyszło rewelacyjnie i pysznie
użyłam śliwek mrożonych dziękuję za przepis i z pewnością często będę z niego korzystać
-
Gość: lola, 94.42.82.22*
2013/07/16 17:55:39
wspaniałe, cudowne właśnie wyszło z piekarnika, a mąż już skrobie kruszonkę. Przepis nie
raz będzie stosowany:)
-
Gość: aga, cxf62.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/05 12:24:20
robiłam pierwszy raz, wyszło rewelacyjnie i zniknęło jeszcze szybciej, łatwe w zrobieniu.
naprawdę polecam
-
Gość: asia, i5882c1a5.versanet.de
2013/08/14 22:05:57
pyszne moj maz nawet w nocy zajadal tak mu smakowalo
-
2013/09/07 12:31:23
Zrobiłam te ciasto 2 tygodnie temu,błlo przepyszne.Dzisiaj robię znowu.Polecam ten przepis.Jest łatwy i szybko się go robi!
-
Gość: KAMA 29, bcw188.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/19 18:33:12
ZNALAZŁAM TEN PRZEPIS ROK TEMU, ROBIĘ JE CZĘSTO BO CIACHO ZAWSZE WYCHODZI REWELACYJNE :)
POLECAM WSZYSTKIM ŚLIWKOŻERCOM I INNYM ŁASUCHOM!
-
Gość: , 178.167.254.79.threembb.ie
2014/07/30 15:26:46
wlaśnie piekę to cudenko Mam nadzieje ze się uda Troszkę zmieniłam proporcje A w połowie pieczenia kładę na wierz pergamin żeby kruszonka się nie spaliła Jak wyjmę z piekarnika i skosztuje to napiszę wam jak smakuje
-
2014/07/30 17:40:07
________________________________________________________
SMAKOWITY PRZEPIS, DLA MNIE UROK LAT DZIECIŃSTWA! *****
TE ZDJĘCIA ZACHĘCĄ KAŻDEGO. CUDNE SMAKI NA I TA KRUSZONKA.

________________________________________________________
-
Gość: ania, 143-bem-20.acn.waw.pl
2014/10/19 14:08:46
godzinę temu wyciągnęlam ciasto z piekarnika. 3/4 już zniknęły. Rewelacja. Do kruszonki dodałam trochę wiórków kokosowych, po 20 min. pieczenia przykryłam. Idealnie chrupiące. Dzięki za przepis.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!