Blog > Komentarze do wpisu

Trochę inny 3 BIT :)

Witam się serdecznie. Przez długi czas nie ulegałam modzie na pieczenie "batonikowych" ciast, ale jakiś czas temu uległam. Zrobiłam - bo trudno powiedzieć, że upiekłam - 3 bit. Dobry był, nie powiem, ale coś było nie takie, jak miało być. Czegoś mi brakowało, czegoś innego było za dużo. Postanowiłam zrobić to ciasto z bardzo popularną i lubianą przeze mnie masą z kaszy manny.


 

Trochę inny 3 BIT.

(forma ok. 35×25 cm)

  • 1 duża, podwójna paczka herbatników petitków (ok. 80 sztuk)
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej

Masa z kaszy manny:

  • 15 dkg masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 10 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • cukier z wanilią

Mleko zagotować. Do gotującego mleka wsypać kaszę manną i gotować według przepisu na opakowaniu na małym ogniu, cały czas mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po łyżce ugotowanej, chłodnej kaszy manny.

Bita śmietana:

  • 400ml zimnej śmietany 12%
  • 2 śnieżki

Ubijamy razem.

 

Wykonanie:

Formę wykładamy np: papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Na nią rozsmarowujemy masę krówkową. Robimy to uważnie i delikatnie, bo "krówka" klei się do herbatników. Układamy drugą warstwę petitek i na nie kładziemy masę z kaszy manny. Teraz pora na trzecią warstwę herbatników i bitą śmietanę na wierzch. Całość posypujemy np: kakao lub startą gorzką czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest smaczne, niezbyt słodkie, szybkie no i inne od "klasycznego" 3 BIT.

Smacznego:)

 

 

 

poniedziałek, 11 czerwca 2012, mak1903

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Jemdobrze.com.pl - jemy dobrze i zdrowo!